Krafttag tas mot stölder riktade mot Botniabanebygget

Polisen i Västerbotten och Västernorrland ska samarbeta med Banverket, Botniabanan och entreprenörerna i projektet som kallas för Stöldstopp.

Byggföretaget PEAB arbetar längs Botniabanan och har drabbats av dieselstölder till ett värde av närmare en miljon kronor. Stefan Jeppsson, platschef på PEAB är positiv till ett samarbete med polisen.

Det stjäls för miljontals kronor från entreprenörena som bygger Botniabanan. Det är främst diesel och koppartråd som stjäls från arbetsplatserna och förutom att det kostar mycket pengar får det också konsekvensen att arbetet ibland blir stillastående.

PEAB har entreprenörer som just nu jobbar med Botniabanan i trakterna kring Hörnefors. PEAB har främst drabbats av dieselstölder och på ungefär 1 och ett halvt år har 100 kubikmeter stulits och varje kubik kostar 9000 kronor.

Tjuvarna är organiserade, det tror Stefan Jeppsson.

I projektet stöldstopp ska polisen i länet samarbeta med polisen i Västernorrlands län och entreprenörerna för att få ett stopp på stölderna kring Botniabanan.

Förhoppningen är att få använda sig av videoövervakning, DNA-prover och ett stort spaningsarbete.

Det är  Lars Nordlund polis i Örnsköldsvik som tagit initiativet till samarbetet, å han är självkritisk mot att det först nu tas ordentliga initiativ med att få bukt med stölderna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista