Länets veterinärer sliter som djur

Det är akutbrist på veterinärer i hela landet men det är inget som är nytt för djurklinikerna i Västerbotten, det säger Monica Ågren, distriktsveterinär i Vännäs.

- Semestertider, brist på vikarier och djur som verkar bli sjukare på sommaren är problem vi brottats med i flera år här i länet, säger hon.

Johanne som är veterinär i Umeå finns på plats på sin klinik men har så fullt upp att hon inte har tid att prata med mig men en av hennes anställda berättar att det märks tydligt att många veterinärer har semester.

Inger Johanne själv väljer att inte ta ut semester under sommarhalvåret.

Hundägaren skakar på huvudet och suckar att så här ser det ut varje sommar. Det är nästan omöjligt att få någon hjälp, säger hon och berättar om en påkörd katt som var tvungen att ligga och självdö i brist på veterinärer för några somrar sedan.

Monica Ågren är distriktsveterinär på veterinärstationen i Vännäs och hon bekräftar att det är veterinärbrist men att det i år är bättre än tidigare år då man lyckats tillsätta vikarier på alla semestervikariat vid Vännäs veterinärstation.

Hon tror problemet hamnat i fokus eftersom det nu också drabbat Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista