Fem miljoner saknas för att färdigställa templet i Fredrika

Fem miljoner kronor saknas för att kunna färdigställa Europas största buddhisttempel. Men trots det besöks det tillfälliga templet i Fredrika dagligen av besökare från hela Norden.

Det är många turister som kommer till tempelområdet för att meditera, få en lugn stund eller bara titta på utsikten från berget där buddhastatyn står. Det säger Phramaha Boonthin Taosiri, chefsmunk och byggherre för buddhisttemplet i Fredrika.

Grunden och en del omkringliggande byggnader är färdiga och i det tillfälliga tempel bor just nu tre munkar. Snart kommer även ett välkomsthus stå klart, berättar Phramaha Boonthin Taosiri som säger att munkarna dagligen tar emot beökarna.

Bygget har hittills kostat tre miljoner säger Phramaha, men fortfarande behövs ytterligare fem miljoner för att färdigställa templet.

Och Phramaha väntar fortfarande på besked från den nya regeringen i Thailand om de pengar man var lovad före statskuppen förra året.

Därför hoppas han på sponsorpengar från företag och donationer.

Men även om finansieringen inte är klar tycker han att det är viktigt att sätta igång med byggandet innan vintern kommer.

- Det är svårt att säga när templet kommer att vara färdigt, men ritningar och bygglov är klart så vi hoppas kunna börja bygga nästa månad, säger Phramaha Boonthin Taosiri, och enligt planen är byggtiden planerad till mellan åtta och tio månader.

I färdigt skick ska templet rymma 300 personer och väntas locka 100 000 besökare per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista