Afghan i Skelleftå hotas av utvisning

Migrationsöverdomstolen anser att afganska asylsökande kan skickas tillbaka till sitt hemland då det inte längre råder en väpnad konflikt.

21-årige Elias Kamiab kom till Skellefteå för drygt tre år sedan och studerar sen två år tillbaka till undersköterska.

Men nu har Migrationsverket beslutat att skicka tillbaka honom till ett, enligt regeringskansliet, laglöst Afganistan.

Elias Kamiab är shiamuslim och kommer från södra Afghanistan men tvingades fly för sitt liv då talibanerna tog över makten i hans område. I somras upphörde Elias tillfälliga uppehållstillstånd och Migrationsverket vill nu skicka tillbaka honom till sitt hemland Detta trots att samma verk anser att säkerhetsläget i Afganistan försämrats under det senaste året och att attentat, våld och tortyr blivit vanligare i stora delar av landet. Orsaken är ett vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen. Men Elias som integrerats i det svenska samhället vill inte tillbaka

I förra veckan demonstrerade ett hundratal afganer utanför Migrationsverkets huvudkontor i protest mot beslutet. Elias är en av drygt 800 asylsökande afganer som redan får avvisningsbeslut eller väntar på besked och går han inte frivilligt med på att lämna Sverige senaste den 27 augusti blir han efterlyst, nåt som redan idag fått honom att hålla sig gömd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista