Äldre makar får inte på tillsammans

Två åldriga makar, 88 och 86 år gamla från Åmsele i Vindelns kommun, tvingas bo åtskilda på grund av byråkrati och missförstånd. Förhoppningen att kunna bo tillsammans sprack under sommaren.

88-årige Seth Holmström tvingades lämna sin hustru Gunborg den sjuttonde maj efter ett fall vid brevlådan utanför deras gemensamma bostad på äldreboendet Åmbacka i Åmsele. Hans 86-åriga maka har kraftigt nedsatt syn och behöver inte bara mannens sällskap utan också hans praktiska hjälp.

Efter att mannen vårdats på Lycksele lasarett hölls planeringsmöte med socialhandläggare från Vindeln, sjukhuspersonal från Lycksele, det gamla parets son och dotter och så 88-årige Seth själv. Den gamle mannen och hans barn uppfattade mötet så att nu skulle det ordnas ett gemensamt boende i Lycksele där sonen bor för de gamla makarna eftersom de nu båda behöver dygnet-runt-hjälp. Över sommaren har mannen fått stanna på Lycksele lasarett - i väntan på det gemensamma boendet trodde familjen. Men den dyra lasarettsvistelsen har varit i väntan på placering i äldrevård med dygnet-runt-tillsyn. På grund av missförstånd så har inget gemensamt boende ordnats. Det krävdes ansökan på blankett.

Med tre dagars varsel flyttades mannen i onsdags från Lycksele lasarett till ensamt serviceboende i Vindeln. Efter 65 års äktenskap sitter 86-åriga Gunborg utan sin makes stöd i Åmsele och 88-årige Seth har hamnat i total förvirring på grund av besvikelse och sorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista