Sprutbyte för narkomaner

I Finland har HIV-smittan sjunkit från 100 smittade i slutet av 1990-talet till 6 smittade personer per år och det sedan man börjat ge narkomaner rena kanyler.

- Frågan om sprutbyte bland narkomaner är kontroversiell men faktum kvarstår, smutsiga sprutor sprider smitta och jag ser konsekvenserna av det varje dag, säger Stephan Stenmark, läkare och medicinskt ansvarig på infektionskliniken i Umeå.

Sedan ett år tillbaka är det möjligt för landstingen att byta ut missbrukares använda sprutor och kanyler mot rena, tanken är att hindra smittspridning av HIV, hepatit b och c.

Men för att socialstyrelsen ska ge sitt tillstånd krävs att både kommun och landsting ställer upp bakom ett kontrollerat vårdprogram.

Levi Bergström är socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten. Han säger ja till sprututbyte.

Men partikamraterna i Umeå kommun tycker annorlunda.

-Frågan är kontroversiell och anses drogliberal, säger Stephan Stenmark som i nästa vecka ska uppvakta Socialnämnden i Umeå i hopp om att få gehör för att starta ett sprutbytesprogram i Umeå.

Eva Andersson har tidigare uttalat sig negativt om sprutbyte och säger att kommunen vill samarbeta med landstinget men då gäller det i första hand att starta en gemensam drogmottagning och hon tror att det finns en viss risk med att sprututbyte blir ett första steg mot legalisering av droger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista