26 rättegångsdagar om gängvåldet i Umeå

Idag inleddes den omfattande rättegången, som ska behandla de gängöverfall som skett i centrala Umeå och flera stadsdelar under våren, sommaren och hösten 2006.

Fram till och med den 10 oktober beräknas rättegången pågå. Det blir 26 stycken förhandlingsdagar där 16 personer står åtalade misstänkta för att på olika sätt varit inblandade i den våg av gängvåld som begicks i Umeå förra våren och hösten.

De 16 åtalade personerna är mellan 16 och 20 år gamla. Två är unga kvinnor, resten män.

Det är flera grova våldsbrott de här personerna står åtalade för. Det handlar om grov misshandel, rån och grovt rån bland annat.

Inledde dagens förhandlingar gjorde en händelse där en 17-årig kvinna slagit en man med ett knytnävsslag på Ålidhems centrum under Brännbollsyran i slutet av maj 2006. Kvinnan erkände att hon slagit mannen men hävdar också att han slog tillbaka. Det förnekar mannen.

Under resten av dagen kommer tre 17-åriga unga män prövas för en händelsen som utspelade sig 30 minuter efter att kvinnan misshandlat mannen

Ett tiotal personer som känner den 17-åriga kvinnan träffar på de personer som var inblandade i bråket på Ålidhems centrum tidigare. Det blir bråk och en då 21-årig man misshandlas grovt, bland annat blir han slagen med en glasflaska i huvudet så hårt att den går sönder.

En av 17-åringarna har erkänt att han slagit flaskan i huvudet på 21-åringen. 17-åringen är också inblandad i ytterligare 26 av åtalen i utredningen av gängöverfallen. Han anmälde sig själv till polisen och kommer att erkänna merparten av de brott han åtalas för, enligt advokaten.

Dagens förhandlingar avslutas vid 17-tiden idag och återupptas igen på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista