Färre universitet kan bli bättre

Nye chefen för Högskoleverket Anders Flodström föreslår att 15 universitet bör bli fem för att resurserna skall koncentreras. Det kan bli bra, men det behövs fortfarande mer pengar för att bli världsledande enligt rektor Göran Sandberg, Umeå universitet.

Färre universitet i Sverige och att en lång rad universitet läggs ner betyder inte automatiskt högre kvalitet på universitet. Det är kommentaren från rektor på Umeå universitet, Göran Sandberg.

Kommentaren gäller uttalandet från den nya chefen för Högskoleverket Anders Flodström. Ett av Flodström argument för att nöja sig med fem universitet i Sverige är att kvaliteten blir bättre, men för det krävs det också resurser till universiteten enligt rektor Göran Sandberg i Umeå.

En halv miljard mer behövs till norrlands universitet, oavsett om det blir ett eller flera. Men tanken är riktig: Färre universitet ger större universitet och den s.k. ”kritiska massan” ökar, säger rektor Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista