Män över 50 löper störst risk att drunkna

Män, 50 plus från Norrland är överrepresenterade bland de som hamnar i statistiken för omkomna i drunkningsolyckor.

Mats Rosander Liew från Sjösäkerhetsrådet, som igår besökte Noliamnässan i Umeå,  säger att anledning till att männen är överrepresenterade är många.

- En riktig karl ska stå när han kissar, även i båten, och har man då prostatabesvär som jag har, då måste man göra det ofta. Alkohol kan vara en annan orsak.

Men det viktigaste att ha med sig på vattnet är flytväst eller annat flythjälpmedel så att man örkar ta sig i säkerhet eller orkar ropa på hjälp.

I Västerbottens län har antalet drunkningsolyckar ökat. I juli drunknade tre personer vilket är fler än under hela 2006 och totalt har i år åtta personer drunknat i länet.

Mats Rosander Liew från Sjösäkerhetsrådet säger att männen borde ta efter kvinnorna vad gäller säkerhet vid vatten. De är betydligt försiktigare, så om männen tog efter skulle färre drunkna tror Mats Rosander- Liew.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista