Inga kräftor i Umeälven

Idag är det enligt traditionen kräftpremiär och på många ställen i landet är det gott om kräftor i år, enligt Fiskeriverket.

Men i Umeälven har kräftorna försvunnit. Byåldermannen i Tegs och Öhns by, Kjell Sandström, har provfiskat de senaste åren. Och han kan bara konstatera att i år är burarna tomma.

Kjell Sandström  tror att det beror på kräftpest och att myndigheterna måste göra något åt pesten. 

I Västerbotten fiskas kräftor i bland annat Bure älv, men i Umeälven fanns tidigare ett rikligt bestånd, åtminstone sedan 1940-talet, då det sägs att en finsk kräfttransport dumpades i vattnet.

Men 1993 försvann kräftorna och några år senare gjordes en stödinplantering av kräftor som förökade sig fram till för fem år sedan. Byåldermannen Kjell Sandström säger att fiskerättsägarna inte kommer att sätta ut kräftor igen förrän en ordentlig utredning av orsaken till att beståndet slogs ut är gjord.

Men länsfiskekonsulten i Västerbotten, Ulf Carlsson säger att det inte är säkert att det är kräftpesten som är förklaringen till att så gott som alla kräftor i Umeälven försvunnit. Bland annat har det spekulerats i att det kan bero på metallutsläpp eller att vattentemperaturen inte varit gynnsam. Ulf Carlsson anser att ett kräftbestånd i Umeälven skulle medföra ett mervärde för älven och fiskerättsägarna, men att det inte finns några planer på åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista