Allt fler överträdelser av besöksförbud

Under 2006 kom det in 138 anmälningar om misstanke att någon trotsat besöksförbud. Det är mer än dubbelt så många om man jämför med tidigare år.

Under 2005 rapporterades det endast om 58 fall. Hittills i år har det kommit in 101 anmälningar vilket är nästan lika många som inkom under hela 2006. Vilket tyder på att anmälningarna ökar år för år.

Lagen om besöksförbud infördes 1988 för att ge skydd till människor som blir trakasserade och hotade. Tanken var att främst ge kvinnor som misshandlats av närstående män skydd. Men lagen fungerar inte som det är tänkt. Antalet anmälningar om överträdelser av besöksförbud ökar varje år.

Gudrun Norborg är informations ansvarig på Brottsoffermyndigheten och hon hoppas att man i framtiden ska kombinera besöks förbud med fotboja. Eftersom man då kan bevisa att besöksförbudet har trotsats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista