Bjurholmsbor gömde flyktingar

30 personer i fem familjer från olika håll i världen har blivit 30 nya kommuninvånare i lilla Bjurholm. Flera av familjerna har levt gömda efter avvisningsbeslut med hjälp av familjer som gett pengar, mat och husrum för att de gömda skulle klara sig. Till och med skolundervisning har barnen fått.

Familjen Alfaro från Chile fick uppehållstillstånd förra året med hjälp av den s.k. amnestilagen. Då hade de varit gömda i flera år.

Familjen Alfaro med föräldrarna David och Sandra och barnen Zeri, 13 och Andreas, 7, var inte flyktingar. De kommer från Chile, och har sökt uppehållstillstånd två gånger på grund av att Davids syster och mamma bor i Sverige sen början på nittiotalet.

Efter den andra ansökningen som myndigheterna avslog höll sig familjen kvar. Redan i Chile hade David och Sandra kontakt med svenska pingstvänner som missionerade där. Kontakter därifrån till Luleå och sen till Bjurholm gjorde att det blev här de kunde gömmas med hjälp av folk i trakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".