Nya företag i hushållsnära branschen

Det nya skatteavdraget för hushållsnära tjänster har gett 30 % fler städföretag på ett år.

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster lockar nya entreprenörer.

De första sex månaderna har antalet nyregistrerade städföretag ökat med närmare 30 procent i landet jämfört med samma period i fjol.

Det visar statistik från Skatteverket.

De nya reglerna infördes den 1 juli och innebär skatteavdrag för tjänster som städning, matlagning och disk. Stockholm står fortfarande för nästan 40 procent av alla nystartade städföretag men en ökning sker nu successivt över hela landet.

Hos Almi företagspartner, som hjälper folk att starta nya företag, tror man att attityden förändrats till den här typen av tjänster. Men det handlar också om möjligheten för många svartjobbare att komma in på den vita arbetsmarknaden, enligt Anette Blomqvist på Almi.

- Det var ju naturligtvis regeringens avsikt att förvandla den svarta ekonomin till vit. Jag tycker det är väldigt positivt att de som står utanför systemet nu kommer in och ser till att de får sjukpenning och pension när de blir gamla.

I år kan den som är över 18 år köpa tjänster för 25.000 kronor inklusive moms. Nästa år är summan 50.000 kronor. Ett timpris på 300 kronor blir efter skatteavdrag 150 kronor.

Avdragsgilla tjänster är bland annat städning men också enklare klädvård, matlagning, disk, enklare trädgårdsskötsel, snöskottning och barnpassning. För att få göra avdraget ska den sammanlagda arbetskostnaden vara minst 1.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".