Oklara regler, tycker entreprenörer

Den första juli infördes skatteavdrag för hushållsnära tjänster, nåt som lockat många nya entreprenörer främst inom städbranchen.

Men det nya skatteavdraget väcker också många frågor.

- Skattemyndigheterna ger olika uppgifter om vad som gäller, säger Gunne-Gerd Johansson som driver ett städföretag i Skellefteå

Idag kan alla som betalar skatt i Sverige och är över 18 år använda sig av tjänsten. Köper du en hushållsnära tjänst idag har du rätt att få tillbaka halva summan som en skattereduktion, upp till 50.000 per år.

- Men pensionärer och andra som inte betalar någon skatt kan inte använda sig av tjänsten, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket.

Däremot kan barnen köpa de hushållsnära tjänsterna till sina gamla föräldrar, då är det den som köper tjänsten som får skattereduktion.

Hos Skatteverket har antalet påringningar som rör de hushållsnära tjänsterna ökat kraftigt den senaste tiden.

-De allra flesta frågorna handlar om vad som räknas som hushållsnära tjänster, säger Pia Blank Thörnroos.

Avdragsgilla tjänster är bland annat städning men också enklare klädvård, matlagning, disk, enklare trädgårdsskötsel, snöskottning och barnpassning.

För att få göra avdraget ska den sammanlagda arbetskostnaden vara minst 1.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".