Vatten på flaska - en allt större klimatbov

Koldioxidutsläpp som orsakas av vår konsumtion av buteljerat vatten har nästan fördubblats de senaste tre åren, till cirka 34 000 ton. Det beror dels på ökad konsumtion, dels på ökad import. Det visar en rapport som Konsumentföreningen Stockholm publicerar idag. Föreningen uppmanar offentlig sektor och myndigheter att sluta köpa buteljerat vatten som ett led i arbetet mot klimatförändringarna.

- En flaska buteljerat vatten ger mer än 1000 gånger så mycket koldioxidutsläpp som samma mängd kranvatten. Att avstå från det och dricka vatten ur kranen är ett enkelt sätt att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och därmed klimatförändringarnas effekter, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm. Det borde till exempel vara självklart att myndigheter och offentlig sektor inte köper in buteljerat vatten, både ur miljösynpunkt och ur ekonomisk synvinkel.

På tre år, mellan 2003 och 2006 har konsumtionen av buteljerat vatten ökat från 181 miljoner till 247 miljoner liter, motsvarande en ökning på 36 procent. Under samma period har koldioxidutsläppen nästan fördubblats till 34 000 ton. Går man tillbaka till 1992 så har konsumtionen fram till 2006 ökat med 155 miljoner liter. Koldioxidutsläppen har ökat från ca 9 500 ton till 34 000 ton. Det motsvarar en ökning på 260 procent.

Det buteljerade vatten som konsumerades i Sverige 2006 gav upphov till motsvarande mängd koldioxid som ca 8 500 oljeeldade villor eller ca 12 500 bilar släpper ut varje år.

- En orsak till konsumtionsökningen av vatten på flaska är att alltfler konsumenter går över från läsk till buteljerat vatten, vilket givetvis är bra för hälsan. Men byter man ut läsken mot kranvatten i stället för flaskvatten, så gynnar man både miljön och hälsan, och på köpet också plånboken, säger Louise Ungerth.

- I Sverige har vi gott, billigt och lättillgängligt kranvatten av god kvalitet på de flesta ställen i landet. Vi vet att vi alla måste bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Att dricka kranvatten är ett mycket enkelt sätt att göra det på. Och i dag finns det också flera alternativ för den som ändå vill ha kolsyrat vatten - såväl kranar som köksmaskiner med kolsyrepatroner har gått ner i pris, säger Louise Ungerth.

Rapporten ”Totala koldioxidutsläpp från konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige” är en uppdatering av två rapporter, från 2004 och 2005. Rapporterna finns i sin helhet på www.konsumentforeningenstockholm.se/vatten.

Studien har utförts av SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm. SIK bedriver strategisk och tillämpad forskning på livsmedelsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".