Småviltsjakt på lika villkor

På lördag är går startskottet för småviltsjakten. Den första med lika villkor för länsbor, norrmän och italienare och andra som jagar småvilt på statens mark. I går startade försäljningen av jaktkort, men någon rusning har det inte varit. Ännu har försäljningen av jaktkorten inte riktigt tagit fart, jakten börjar ju först på lördag, och hos flera av de tio jaktkortsförsäljarna i länet är det mest ortsbor som köpt jaktkort under dagen.

När P4 Västerbotten ringer runt till hotell och pensionat i fjällvärlden märks heller ingen anstormning av jaktgäster. Ett flertal har ungefär lika många bokningar som det brukar vara. Några har gäster som väljer stuga eller självhushåll istället för arrangemang med hotellboende och guide. Några har förlorat gäster och gissar att det beror på att de utländska jägarna inte längre måste ha guide med sig i jakten, och då kan bo i vilken stuga som helst och jaga på egen hand.

När regelverket för den svenska småviltsjakten gjordes om för att passa EG-fördragens krav uttrycktes på sina håll i en stor oro för stora mängder tillresta jägare. Men för till exempel stammen av ripa är det ingen fara, det finns ju regler om jakttryck. Och efter några dåliga år så ökar ripstammen igen, berättar Rolf Troeng på länsstyrelsen.

- Den har vänt, det är vi säkra på nu. Det har tydligen varit väldigt bra föryngring bland de fåglar som funnits. Det har blivit bra kullar, riktigt stora kullar på många håll, och det är bra utväxta kycklingar.

Flera av turismföretagarna önskar färre ändringar i regelverket kring småviltsjakten från år till år, vilka som får jaga var och när, med eller utan guide, för att kunna planera säsongen. Men det är inte säkert att den EG-anpassade jakten av årets modell kommer att gälla nästa år. När principen är lika regler för medborgare inom EG-område så ifrågasätts också årstillstånden för ortsborna.

- Det är så mycket som händer nu och som faktiskt inte är länsstyrelsens kontroll längre, säger Rolf Troeng, markförvaltare på länsstyrelsen. Vi har jobbat intensivt för att rädda kvar årstillstånden för fjällborna. De har varit i fara, de är i fara, och det är väl där som vi ser största orosmolnet, att de är under prövning helt enkelt.

Reporter Lillemor Strömberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".