Utländska skogsarbetare sökes

Utländska gästarbetare är eftersökta - inte bara i bärskogarna - utan också i själva skogsbranschen i Sverige. I år har det kommit in 100-tals ansökningar från skogsbolag över hela landet. Men myndigheterna är kallsinniga.
Arvid Eckerskog har ett företag i Åsele som planterar och röjer skog åt de stora skogsbolagen. När arbetskraften inte räckte till ville han ta hjälp av ett arbetslag skogsarbetare från Litauen. Arbetsförmedlingen, kommunen och skogs- och träfacket var med på noterna. Men två veckor innan sa Migrationsverket, på länsarbetsdirektörernas inrådan nej. Det var en ny och därmed svår fråga att ta ställning till säger Arbetsförmedlingen Utlands chef i Umeå, Tore Mannberg. Det blir tufft att klara planteringen i år, och någon röjning blir det knappt, säger Arvid Eckerskog i Åsele. Myndigheterna förstår inte säger han, och funderar på hur han ska göra nästa år. - Om jag ska minska ner på arbetsmängden efter vad jag kan få arbetskraft till, eller om jag ska lägga ner verksamheten, säger Arvid Eckerskog.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista