Klent intresse för vårdnadsbidrag

Det verkar inte bli något kommunalt vårdnadsbidrag i de flesta av Västerbottens 15 kommuner, bara 4 kommuner funderar på att införa vårdnadsbidrag nästa år.

Det visar en rundringning som P4 Västerbotten gjort.

Regeringen planerar att införa kommunalt vårdnadsbidrag den 1 juli nästa år men de flesta ledande politiker i länet säger alltså nej redan nu. En av de är Karin Nilsson-Sandqvist (s) vice ordförande i kommunstyrelsen i Vindeln.

När P4 Västerbotten ringer runt till alla kommuner i länet för att fråga hur det blir med det kommunala vårdnadsbidraget svarar de flesta ledande politiker nej  i 9 av de 15 kommunerna.

Samtliga kommuner som har vänsterstyrd majoritet säger bestämt nej till vårdnadsbidrag och 3 av de borgerliga kommunerna.

Dessa tre kommuner var i och för sig positiva till vårdnadsbidraget men mycket tveksamma över kommunens ekonomiska förutsättningar för att införa det.

2 Kommuner ville inte uttala sig bestämt i frågan ännu. Då återstår det bara 4 borgerligt styrda kommuner som funderar på att införa vårdnadsbidrag nästa år.

I Vindelns kommun styr Socialdemokrater tillsammans med Centerpartister och där vårdnadsbidrag är en av centerpartiets hjärtefrågor men som i de flesta andra kommuner i Västerbotten är det ekonomin som styr, det säger Ewa-May Karlsson (c) ordförande i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista