Sten genom taket borde anmälts

PEAB har inte anmält till arbetsmiljöverket att en tre kilo tung sten slog ner i ett hustak i Stöcke i samband med en sprängning vid bygget av Botniabanan. Det borde PEAB ha gjort, enligt Arbetsmiljöverket.

Sprängingarna genomförs i samråd med de boende i närheten som förvarnas vid spränging, eftersom det är fullt möjligt att sten kan slinka igenom sprängmattorna.

Barbro Allgulander, som bror vid den östliga änden av landbron i Stöcke hade lämnat sitt hus och tagit sig utanför säkerhetszonen under sprängningen och såg hur broderns hus blev träffat av stenen.

En tre kilo tung sten hade sökt sig 70-80 meter från sprängområdet och krossade takplattorna på ett av husen på gården.

Barbro Allgulander säger att hon och hennes man i flera år har vetat att Botniabanan kommer att byggas mycket nära Barbros barndomshem i Stöcke, och har välkomnat bygget. Men den här gången blev hon förvånad.

PEAB är entreprenör för bygget i Stöcke och platschef Björn Iderud säger att det är ovanligt att stenar flyger iväg på det här sättet, men att det kan hända. Man brukar inte anmäla den här typen av tillbud, eftersom de är ganska vanliga och ingen människa skadades.

Men det säger Mårten Lindgren, biträdande tillsynsdirektör på arbetsmiljöverket, att PEAB, enligt arbetsmiljöförordningen, har en skyldighet att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista