Vårdnadsbidrag dyrt för kommunerna

Trots att flera kommuner i Västerbotten är positiva till och vill införa kommunalt vårdnadsbidrag kommer det bli ekonomiskt svårt, det säger Ewa-May Karlsson (c) ordförande i kommunstyrelsen i Vindeln med anledningen av regeringens beslut om att alla kommuner som vill får införa vårdnadsbidrag från och med 1 juli nästa år.

Vindelns kommun är långt ifrån ensamma om att tycka att det kan bli ekonomiska svårigheter med att införa vårdnadsbidraget.

Mats-Erik Vesterlund (dkl) och kommunalråd i Dorotea säger att även om kommunledningen tycker att det är positivt med vårdnadsbidrag är det mycket tveksamt om Dorotea kommun har ekonomi att införa något. Även Storuman och Sorsele kommun är positiva till vårdnadsbidraget men tror att det kan bli en stor kostnad för kommunerna.

Och visst är det skillnad på en inlandskommun i Västerbotten och en kommun i en stortadsregion, det säger Ewa-May Karlsson. Vindeln har delat styre mellan Centerpartiet och socialdemokraterna.

Karin Nilsson-Sandqvist (s) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Vindeln  är emot vårdnadsbidrag men håller med om att det är en ekonomisk fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista