Umeå Östra ett steg närmare fullbordan

Nu börjar Botniabanans resecenter vid sjukhusbacken i Umeå ta form.

Detaljplanen som reglerar hur området ska exploateras ställs just nu ut för granskning, och spaden bör sättas i marken nästa sommar. Förhoppningen är en järnvägsstation som ska bli ett nytt signum för Umeå, det säger Patrik Forsberg som är planarkitekt på Umeå kommun och handläggare för detaljplanen.

Då botniabanan måste vara klar 2010 har man nu tre år att färdigställa resecentret vid sjukhuset.

Efter byggstart nästa sommar förväntas vissa störningar för boende i närheten i form av buller och damm, samt en del störningar i trafiken och under tiden kommer en tvådelat byggnadskomplex växa fram mitt emot sjukhusets huvudentré.

Sista dag att komma med synpunkter, eller se utställningen är den tionde oktober. Därefter väntas byggnadsnämnden godkänna planen, och efter det ska den till fullmäktige för antagande. Och Patrik Forsberg tycker det ska bli skönt att se bygget sätta igång.

Men planerna för resecentrets utformning har varit kritiserade. Särskilt den gångtunnel under Holmsundsvägen som förbinder perrongerna med entrén mot sjukhuset.

I våras utförde vänsterpartiet i Umeå en enkätundersökning utanför sjukhusets entréer.  420 män och kvinnor utfrågades om de skulle föredra en gångbro över vägen istället för en tunnel. 82 procent av de tillfrågade svarade då att de föredrog en gångbro.

Idag säger Tamara Spiric att hon är djupt besviken att man inte har lyssnat på dessa personer. Nu kommer Spiric istället jobba för att man håller vad man lovat tidigare om att tunneln kommer vara bred och ljus.

- Jag vill se till att det sämre alternativet åtminstone blir så bra som möjligt, säger Tamara Spiric.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista