Översvämningsansvar inte löst

Det är nu ett år sedan Skellefteå drabbades av kraftigaste och dyraste skyfallet i kommunens historia. På Alhemsområdet fick ett tiotal fastighetsägare stora skador då deras källare fylldes av stinkande avloppsvatten. Ansvarsfrågan är fortfarande inte löst.

Pär Hansson, en av de drabbade, anser att kommunen inte gjort tillräckligt för att lösa tvisten.

– Jag tycker framför allt att man kraftfullt och snabbt ska agera så att det här inte händer igen.

Fjolårets kraftiga skyfall då det föll upp emot 70 millimeter regn orsakade skador på fastigheter i Skellefteå på 15 miljoner kronor, och utöver det skadades egendom för miljonbelopp. Flera av de drabbade villaägarna på Alhem fick även omfattande vattenskador vid ett regn sommaren 2000. Kommunen som är osäker på om avloppssytemet är rätt dimensionerat har anlitat ett företag som tar fram en datasimulering för att mäta kapaciteten. Den beräknas vara klar om en dryg månad då även ansvarsfrågan ska klargöras.

Hittills har Skellefteå kommun tagit på sig att betala 10 procent av självrisken på skadebeloppet för villaägarna på Alhem, resten av pengarna ligger de själva ute med själva fram tills ansvarsfrågan är löst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista