Stopp för avtal med SJ om Norrlandstrafiken

Rikstrafiken får inte skriva avtal med SJ om järnvägstrafiken på Övre Norrland. Det är Länsrätten som förbjuder att avtalet skrivs under, trots att SJ vann anbudstävlan i konkurrens med Tågkompaniet och Veolia som nu driver trafiken, uppger TT.

Trafikbolaget Veolia har överklagat beslutet att SJ får trafiken. Invändningen gäller att SJ tänker köra hälften av Norrlandståget via Örebro och Hallsberg till Göteborg, den andra halvan till Stockholm.

Enligt Veolia skulle Rikstrafiken ha krävt att hela tåget skulle gå via Stockholm. Men i en fråga- och svarspalt för anbudsgivare har Rikstrafiken meddelat att det inte finns något sånt absolut krav. SJ har motiverat att en del av tåget skall gå en annan väg till Göteborg med att restiden förkortas betydligt.

Nu ska Rikstrafiken yttra sig om överklagan till Länsrätten, därefter väntas rätten om ett par veckor besluta om Rikstrafikens riva upp trafikbeslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista