Rättsprocess med tioårig historia

Rättsprocessen började redan för tio år sedan när 123 markägare stämde de tre samebyarna - Ran, Umbyn och Vapsten.

Det som fick markägarna att gå till domstol var bland annat att det var svårt att få ersättning om renarna skadade deras mark - det sa en av de markägande bönderna när tingsrättsförhandlingarna började hösten 2005 - efter sju års utredande.

Tingsrättegången i Umeå var den tredje stora rättegången om renbete i Norra Sverige på drygt ett år. Men året innan förlorade samebyarna i Härjedalen sin betesrätt på privata skogsmarker där och dessutom kostade det samebyarna 15 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Markägarna i Nordmaling har hävdat att samebyarna inte haft sedvanerätt till bete på de här markerna. Det har man haft både vittnen och kartor som visat. För samerna gällde motsvarande, att med kartor och berättelser kunna bevisa att de haft renar i de här markerna i mer än 90 år - och utan längre uppehåll.

Samernas Riksförbund har betraktat detta som en avgörande process för länets samer. Om domen går samebyarna emot, påverkas hela renskötseln.

Rättegången i Umeå tingsrätt kom att bli en av de största som genomförts i Umeå och pågick i 21 dagar. Ännu fler dagar blev det med hovrättsförhandlingarna.

Med dagens domslut i hovrätten blev resultatet tvärtom mot i Härjedalen - förutom att markägarna nu är skyldiga att upplåta mark för renbete ska de också betala rättegångskostnaderna för samebyarna: Runt fem miljoner kronor utdömdes i tingsrätten, och här i hovrätten blev det 2,2 miljoner ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista