Samebyarna vann i hovrätten

Samebyarna vann, och markägarna förlorade, i det stora renbetesmålet som rör Nordmalingsområdet. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten tidigare gjort. Hör kommentarer till onsdagens dom.

Olle Larsson, ordförande för Rans sameby, Malin Brännström är förbundsordförande för Svenska samers riksförbund, och Inger Baer Omma, Vapstens sameby, är glada över domstolens beslut.

Lars Melin, advokat för samebyarna, säger att det här var en viktig dom för samebyarna, och för samerna.

Lars Melin säger att dagens hovrättsdom var en viktig delseger, men att ärendet kanske måste upp i Högsta domstolen för att domen ska betraktas som vägledande för andra mål.

Berth Hägglund är en av markägarna som nu förlorat tvisten och döms att betala samebyarnas rättegångskostnader i hovrätten. Han funderar nu på om det varit värt att strida för sin rätt.

Det är ännu för tidigt att säga om det blir någon överklagan. I kväll ska markägarna träffas och tillsammans med sina advokater gå igenom domen och vad den betyder.

Anders Iacobaeus är hovrättspresident, och en av juristerna som skrivit den 60 sidor långa domen. Han vill inte gärna ge en kort kommentar till domen, eftersom målet varit så omfattande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista