Halverad arbetslöshet i Vilhelmina

Ett år efter valet har den öppna arbetslösheten i Vilhelmina halverats. Jobben var också den viktigaste komunalpolitiska frågan förra hösten. Men maktskiftet i Vilhelmina har inte haft någon större betydelse för att minska arbetslösheten, det anser inte ens de styrande själva.

Centerpartistiska kommunalrådet anser att den heta konjunkturen som nått Vilhelmina betyder mest men regeringens jobbpolitik har också gett sysselsättning i Vilhelmina. Däremot kan han inte säga att han själv eller Vilhelminaalliansen skapat nya jobb ännu.

Ifjol låg öppna arbetslösheten i Vilhelmina i medeltal på 6,2 procent och var länets högsta. Men nu i augusti hade arbetslösheten sjunkit till 3,3 procent.

Bert Lanebäck på Arbetsförmedlingen säger att det gjorts nyanställningar i Vilhelmina men framförallt har rörligheten ökat. Vilhelminabor har blivit långpendlare. Många har fått jobb i andra kommuner och i Norge men bor kvar i Vilhelmina.

Gunnar Hörnlund säger att mycket är på gång och innan nästa val kommer Vilhelminaalliansens politik ha skapat jobb.

Socialdemokratiska kommunalrådet Åke Nilsson är däremot orolig att Vilhelmina ligger risigt till när konjunkturen vänder nedåt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista