Dråpslag för deltidsarbetslösa

Bättre vägar - och att få fler i arbete, är regeringens stridsrop också i årets budget. Ett av regeringens sätt att få fler i arbete är att skapa motiv för att inte bli kvar i arbetslöshet genom att begränsa arbetslöshetsersättningarna. Nu riktar sig det mot de deltidsarbetslösa.

Från och med årskiftet ska det bara gå att stämpla upp till heltid i 75 dagar -  något längre om man har barn under 18 år.

Och beskedet om förändringarna för deltidsarbetslösa kom som ett dråpslag för Inga-Britt Näslund i Bjurholm.

Inga-Britt Näslund lyssnade på budgetdebatten i riksdagen idag och förändringarna för deltidsarbetslösa oroar- får hon inget annat jobb så kommer det att bli svårt att leva på den lön som hon har idag.

Inga-Britt Näslund som tidigare jobbat som undersköterska nattetid inom kommunens äldreomsorg - men som blev uppsagd på grund av arbetsskada - har inte så stora förhoppningar om att få ett heltidsjobb inom Bjurholms kommun. Nästan hälften av kommunens 300 anställda har en deltidsanställning och 122 av dessa är kvinnor. 

Även om det moderata kommunalrådet Ingemar Nyman tycker att förändringarna är i det hårdaste laget så sätter inte regeringen några krav på arbetsgivarna att skapa fler heltider och i Bjurholm så är ekonomin ett hinder för att fler ska få ett heltidsjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista