Eget val i hemtjänsten kan bli kvar

Umeå kommuns försöksverksamhet med Eget val inom hemtjänsten blir permanent. Det föreslår iallafall socialnämnden att kommunstyrelsen ska fatta beslut om.

Eget val av hemtjänstutförare innebär att de Umeåbor som beviljats hemtjänst själva får välja vem som ska utföra hemtjänsten.

Idag finns förutom kommunen sex privata företag som är auktoriserade utförare av hemtjänst. Ersättningen till utförarna bestäms av kommunen och är lika för alla.

Enligt en rapport som gjorts så kostar de privata utförarna i genomsnitt 15 procent mindre än de kommunala utförarna. Något som för kommunen inneburit en besparing motsvarande 1,6 miljoner kronor.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet att införa kundval. Enligt vänsterpartiet saknar rapporten information om kommunens egen verksamhet och det går inte att jämföra kommunens verksamhet med den privata, tycker vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista