GPS- sändare på tjäder

Tjäderhönor ska sändarmärkas för att skapa skogsbruk som tar bättre hänsyn till tjäder. Samtidigt vill även forskarna sändarmärka rävar och duvhökar.

Forskningen ska bedrivas till våren i Sveaskogs nya ekopark Jovan i Storumans kommun. Ingvar Johansson från Gunnarn ska delta i fältarbetet och han berättar att Ekoparken Jovan 14000 hektar innehåller många olika biotoper och det finns bra med tjäder i området. Den här gången vill forskarna följa tjäderkullarnas rörelser.

Kjell Sjöberg på SLU i Umeå leder forskningen och han berättar att det är samma teknik med GPS sändare som har används för att studera älgar som ska användas på tjärdrar. Problemet är att sändarna måste vara väldigt små och lätta. Den modell som testats på tjädertuppar är på gränsen för tung för hönorna men Kjell Sjöberg tror det ska gå att få ned vikten ytterligare.

Om det fungerar kommer även rovdjuren sändarmärkas samtidigt. Kopplingen mot predatorerna är intressant för forskningen. Det kan vara så att skogsbruket skapar ekologiska fällor och med det menar Kjell Sjöberg att kalhuggning i tjädrarnas barnkammare gör kycklingarna till lätta byten.

Med GPS sändare kan forskningen få fram den mest detaljerade kunskapen hittills om hur tjäderkycklingarna och deras naturliga fiender rör sig. Ingvar Johansson, säger att han ser fram mycket mot forskningprojektet och han hoppas att Jovan kan bli en modell för hur man kan bedriva ett skogsbruk som tar mer hänsyn till tjädern. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista