Ny medicin bromsar MS

Ett nytt läkemedel mot MS, multipel skleros, minskar antalet skov med upp till 70 procent och sedan ett år tillbaka får MS-patienter i länet det nya läkemedlet.

Läkemedlet Tysabri godkändes för ett år sedan och idag behandlas ett trettiotal patienter med läkemedlet som bromsar sjukdomsförloppet och en av dessa är Katarina Bothin från Umeå som blivit mycket bättre.

En gång i månaden sedan januari har Katarina Bothin fått det nya läkemedlet, som hon får via dropp och som tar en timme, läkemedlet botar inte, men bromsar sjukdomsförloppet och Katarina kan idag jobba heltid.

I länet har ungefär 300 personer diagnosen MS och de som av specialistläkare bedöms vara i behov av Tysabri har sedan läkemedlet godkändes för ett år sedan fått det och landstinget har skjutit till pengar, 180 000 kr kostar behandlingen per patient och år och Anders Svenningsson överläkare och som forskar om MS, säger att skoven minskat och att patienterna mår betydligt bättre än tidigare.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista