Boliden i miljödomstol idag

Gruvföretaget Boliden kan tänka sig att släppa ut mindre mängd tungmetaller i det planerade  Hötjärnsmagasinet än företaget tidigare angett i sin ansökan till miljödomstolen

För knappt ett år sedan fick Boliden klartecken till placeringen av sandmagasinet, och idag startar förhandlingarna om utsläppsvilkoren.

Efter en långdragen process så fick Boliden för snart ett år sedan klartecken till placeringen av det nya magasinet.

Den förhandling som nu startar handlar om hur stora mängder tungmetaller som får släppas ut i magasinet, alltså vilka gränsvärden som ska gälla.

Dessutom hur magasinet ska efterbehandlas när verksamheten en dag upphör. I det här sandmagasinet deponeras vatten och finfördelat gråberg från anrikningsverket och den finfördelade sanden innehåller givetsvis en mängd tungmetaller.

I sin ansökan vill Boliden släppa ut större mängd tungmetaller än vad tex Miljökontoret och Länstyrelsen är villiga att acceptera.

Reporter Magnus Bergner

Men eftersom det gamla magasinet snart är fullt så börjar Boliden att få ont om tid och nu backar företaget delvis och kommer att presentera gränsvärden som miljökontoret och länsstyrelsen angett.

Avrinningen från både det gamla och det nya planerade magasinet går ut i Brubäcken, till Bruträsket och sedan ut i Skellefteälven. Brubäcken är i princip en död vattenmiljö och Bruträsket är kraftigt påverkat av Bolidens verksamhet.

Miljödomstolen ska nu väga miljöpåverkan mot Industrins intressen och dom arbetstillfällen som skapas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista