Dyrare mediciner - men landstinget betalar

Nya behandlingsmetoder och läkemedel tar en allt större del av landstingets budget. 2006 var läkemedelskostnaden för Västerbottens läns landsting 777 miljoner kronor.

Trots ökade kostnader är landstingets hållning den att patienter som behöver läkemedlet ska få det, det säger Ann-Christin Sundberg chef för den specialiserade sjukhusvården i länet.

Med nya och bättre behandlings metoder kommer kostnaden att öka. Sedan ett år tillbaka får ett trettiotal MS-patienter ett nytt läkemedel som minskar antalet skov och som gör att patienterna mår bättre. Användningen av Tysabri under januari och augusti var 2,5 miljoner kronor och per patient och år är kostnaden 180 000 kronor.

Innan nya läkemedel och behandlingar införs så har en beredningsgrupp inom landstinget gått igenom nyttan med läkemedlet och det är landstingsledning eller politiker som fattar det slutgiltiga beslutet om att använda nya behandlingsmetoder, det säger Ann-Christin Sundberg.

Nya läkemedel som väntar på ett beslut om att få användas är en ny behandlingsmetod för två personer med en ovanlig blodsjukdom och som kostar tre miljoner kr per år. Och för ett nytt läkemedel för behandling av gula fläcken i ögat, så rör sig kostnaden för landstinget om 26 miljoner kr om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista