Frisör ett farligt yrke

Starka kemikalier, belastningskador och besvärande eksem. Frisörer är en utsatt yrkesgrupp och var femte frisör tvingas byta yrke på grund av eksem, enligt arbetsmiljöverket.

Catharina Barrefjord har jobbat som frisör i 25 år  har inte själv haft problem med just eksem, men säger att hon kan känna oro över vilka kemikalier hon andas in.

Enligt Gula sidorna finns det över 260 frisörsalonger i länet, med varierat antal anställda, och just nu är arbetsmiljön för frisörerna under lupp.

På arbetsmiljöverket ansvarar Leif Häggström över inspektionerna.  Hittills i år har Leif Häggström hunnit besöka ett fyrtiotal arbetsplatser, främst i Umeå och Skellefteå.

Bland anmärkningarna finns slarv med skyddshandskar och brister i ventilationen.

Enligt en studie genomförd 2005 på Lunds Universitet löper kvinnliga frisörer större risk att föda underviktiga barn, jämfört med andra yrkesgrupper. Enligt rapporten var inte siffrorna direkt alarmerande, men att det kan finnas anledning att vara uppmärksam.

Reporter Åsa Sundman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista