Småkommuner vinner på nytt förslag

Två kommuner i länet finns bland de tio största vinnarna om det nya förslaget till kommunutjämning genomförs. I presenterade regeringens utredare sitt förslag som innebär att små kommuner med med färre än 12 500 invånare är vinnare, medan storstäderna får betala. Robertsfors och Nordmaling skulle tjäna omkring 1.600 kronor per invånare.

Storstäderna drar det kortaste strået i ett nytt förslag om den ekonomiska omfördelningen mellan kommunerna. Småkommuner är vinnare.

Regeringens utredare Ulf Wetterberg presenterade sitt förslag på fredagen och protesterna lät inte vänta på sig.
– Det här innebär ett dråpslag mot regionen. Jag förutsätter att regeringen slänger det här förslaget i papperskorgen, säger Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin (m).

Men enligt Wetterberg är det omöjligt att ta fram ett förslag som alla blir nöjda med.
– Det här är ett nollsummespel där det hela tiden finns vinnare och förlorare, säger Wetterberg.

Missgynnas
Utredningen har tittat närmare på beräkningsmodellerna i det kommunala kostnadsutjämningsystemet. Slutsatsen är att små kommuner i dag missgynnas när man räknar ut kompensationen för kostnader i framförallt förskola, skola och äldreomsorg. Till exempel är skillnaderna inte lika stora som förr när det gäller hur mycket invånarna i storstäder och i mindre kommuner utnyttjar barnomsorgen. Utredningen har också med hjälp av nya mätmetoder bättre kunnat slå fast kostnaderna för äldreomsorgen. Även på det området anses de mindre kommunerna ha missgynnats.

Likvärdig service
Även om det bara är justeringar av systemet som föreslås så blir effekterna stora för vissa kommuner. Stockholm förlorar 755 miljoner kronor per år.
– Det handlar om jättemycket pengar, säger finansborgarrådet Axén Olin.

Hon påpekar att huvudstaden står inför enorma investeringar i framtiden för att kunna klara av att växa till en miljonstad.

Göteborg förlorar 235 miljoner kronor och Malmö 126 miljoner. De allra största förlorarna i proportion till antalet invånare är dock Lidingö och Danderyd i Stockholms län. För dem motsvarar ändringarna en skattehöjning på 50 öre.

Vinnare
Vinnarna är framför allt kommuner med färre än 12 500 invånare. De som tjänar allra mest på utredningens förslag är Högsby i Kalmar län, Färgelanda i Västra Götalands län och Kinda i Östergötland. För dem innebär förslagen ett tillskott motsvarande en skattesänkning på en krona.

De föreslagna förändringarna när det gäller landstingen innebär inte lika stora förändringar.

Syftet med kostnadsutjämningsystemet är att jämna ut de strukturella ekonomiska förutsättningarna för kommuner och landsting, så att de kan ge en mer likvärdig service till sina invånare.

Stockholm förlorar
I vintras hördes högljudda protester mot Wetterbergs förslag att storstäderna skulle kompenseras för sina högre lönekostnader. En sådan regel träder i kraft vid årsskiftet.

Sammantaget förlorar dock storstäderna om också de senaste förslagen genomförs. Kommunerna i Stockholms län tjänar tillsammans 200 miljoner kronor på kompensationen för lönekostnaderna, men förlorar 1,35 miljarder på de senaste förslagen.

Utredningen anser att förändringarna införs stegvis under åren 2009-2011.

Peter Wallberg/TT

Vinnare och förlorare

De största förlorarna (kronor per invånare)

 1. Lidingö -1 494
 2. Danderyd -1 468
 3. Sollentuna -1 019
 4. Solna -1 016
 5. Täby -1 008
 6. Nacka- -985
 7. Stockholm -980
 8. Sundbyberg-876
 9. Vellinge -663
 10. Upplands Väsby -649

De största vinnarna (kronor per invånare)

 1. Högsby +1 895
 2. Färgelanda +1 781
 3. Kinda +1 753
 4. Gullspång +1 745
 5. Aneby +1 672
 6. Torsås +1 625
 7. Robertsfors +1 622
 8. Nordmaling +1 580
 9. Ljusnarsberg +1 525
 10. Essunga +1 512

Källa: SOU 2007:61 (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista