Kommunalråd om kärnkraftsplaner

Finlands planer på att bygga ett nytt kärnkraftverk i kommunen Pyhäjoki endast 13 mil från Skellefteå möter kritik från både svensk och finsk sida. Men det folkpartistiska oppositionsrådet Håkan Lindh i Skellefteå välkomnar kärnkraftverk.
– Jag förutsätter att finska kärnkraftverk är lika säkra som de som finns i Sverige.

– Folkpartiet är för kärnkraft, för att det inte bidrar till växthuseffekten, säger Håkan Lindh, men han är egentligen emot att kärnkraften byggs ut i Finland för att det sedan leverera ström till Sverige.

Det är det nybildade finska bolaget Fennovoima, där svenska Boliden ingår, som vill bygga. För Bolidens del skulle det trygga elleveransen. Men förslaget möter hårt motstånd från närboende som oroas över riskerna. I dag är var tredje finländare för kärnkraft och majoriteten av de finska riksdagsledamöterna är för ett sjätte kärnkraftverk, men något beslut har ännu inte fattats.

Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå, säger till P4 Västerbotten att det är Finlands sak att besluta, men att det är positivt att det kommer ut mer kraft på elmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista