Nordea tar över vissa kassakontor

I sommar tas första steget mot en avveckling av Svensk kassaservice. Omkring 70 av kassakontoren lever vidare i Nordeas regi, det är främst i storstäderna, Mälardalen och längs Norrlandskusten. Kassaservicen i resten av landet får nu andra banker, butiker eller mackar visa intresse för att driva. Kontantärenden hos lantbrevbäraren blir också kvar.

Posten lämnade idag in avvecklingsplanen för dotterbolaget Svensk kassaservice till Post- och telestyrelsen, och samtidigt offentliggjordes avtalet med Nordea.

Beslutet om att Posten inte längre ska behöva ha ansvar för att det går att göra kontantärenden på kontor tog riksdagen i juni.

När allt fler kunder använder Internet och telefon till bankaffärerna görs det inte längre så många personliga besök.

I dag har Svensk kassaservice 21 egna kontor i länet, och ett ombud, det är i Sävar. För orter där marknaden inte visar nåt intresse för att ta över kassaverksamheten ska Post- och telestyrelsen upphandla tjänsten. Upphandling blir det också av kontanttjänster hos lantbrevbärarna.

Kassaservice anställda då, ja de som är 58 år och över kommer att erbjudas avtalspension. Här i länet finns 38 anställda, och 24 av dem är 58 eller över.

För de yngre erbjuds ett ettårigt omställningsprogram och hjälp att hitta jobb. Inga garantier om jobb i Posten, men man undersöker om det är en lösning. I det nationella avtalet sägs att 350 personer erbjuds anställning hos Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista