Avgiftsfri månad vid maxtaxa

Maxtaxa inom barnsomsorgen införs vid årskiftet i nästan alla kommuner runt om i landet. Men i samband med det passar många kommuner som haft en avgiftsfri månad på att ta bort den. Alla kommuner i Västerbotten har inte bestämt sig ännu men de flesta verkar välja att behålla den avgiftsfria månaden.
I många kommuner betalar man för 11 månaders barnsomsorg varje år, inte 12. Något som införts efterom barnen ofta minst en månad om året tillbringar semestern med sina föräldrar. I Bjurholm, Dorotea, Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Umeå och Åsele kommun betalar man just nu bara för elva månader och så kommer det troligen att vara även fortsättningsvis, även efter att maxtaxan införts efter årskiftet. Men det är inte alla kommuner som diskuterat frågan om maxtaxa ännu eller fattat någor beslut något så det kan komma att förändras. Resten av kommunerna i länet har inte heller beslutat i frågan. I Västerbotten har några kommuner inte en avgiftsfri månad. Till exempel Norsjö. Däremot kan man i Norsjö få en avgiftsfri månad om ens barn är ledig under fyra veckor under semestern. I Malå kommun betalar man för 12 månader och det kommer inte att förändras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista