Djuren förlorarna när slakteri läggs ner

Kor och grisar får åka transportbil längre sträckor, och hinner bli mer stressade, när slakteriet i Skellefteå läggs ner.

Då blir det viktigare att planera transporterna, och hantera djuren väl, för att minska stressen. Det konstaterar länsveterinären Annelie Grip Hansson.

Snart finns det inte längre något slakteri kvar i Västerbottens län. I stället kommer svin- och nötsldjuren från Västerbotten att skickas till företagets två befintliga anläggningar i Norrbotten.

Arne Lindström, LRF:s länsordförande, tycker att det är mycket olyckligt att transporterna för djuren blir längre. Dels förstås av omsorg om djuren, men dels av krasst ekonomiska skäl. Han tror att kostnaderna för transporterna i förlängningen läggs på producenterna, det vill säga lantbrukarna. Ännu har lantbrukarna inte fått veta hur slakteriföretaget vill hantera transportkostnaderna, men i en del av de avtal som finns idag är avstånd en faktor. För bönder som levererar mjölk finns ett statligt intransportstöd, från bondgården in till förädlingsindustrin, och Arne Lindström efterlyser något liknande för leverera själva kossan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".