Jaktturism kan ge fler jobb, enligt utredning

Jaktturism spås bli en god inkomstkälla för befolkningen i norra Sverige, enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och hushållningssällskapen i Norr- och Västerbotten.

I studien har man jämfört omfattning och villkor för jaktturism i fyra nordliga regioner: Sverige, Finland, Island och nordöstra Kanada.

Utredarna tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen. Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.

Jaktturismen i norra Sverige är ännu relativt outvecklad, i jämförelse med den potential som finns, skriver utredarna. De tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen. Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.

Enligt beräkningar finns i Sverige cirka 260 jaktturismföretag, omkring hälften av dem i de tre nordligaste länen. De flesta företag är små, och ägarna driver oftast sina företag som komplement till annan sysselsättning.

De viktigaste viltarterna i utveckling av jaktturismen i Sverige är älg, ripa, skogshöns, skogshare och bäver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".