Prospektering av uran ifrågasatt

I Åsele anordnas det idag ett seminarium om uranbrytning. Just nu pågår prospektering efter uran på två platser i trakterna av Åsele.  Bakom seminariet ligger nätverket Nej till uranbrytning och Folkkampanjen mot kärnkraft. 

I en riksdagsmotion kräver miljöpartiet att lagstiftningen ändras så möjlighet till kommunalt veto mot uranprospektering införs. Det skriver  Thomas Nihlén, riksdagsledamot från länet och en av undertecknarna av motionen, i ett pressmeddelande.

- Eftersom redan prospektering efter uran ger så omfattande konsekvenser för kommunen och dess innevånare är det rätt och rimligt att kommunen kan stoppa en prospekteringsansökan genom sitt veto, säger Thomas Nihlén.

- Förekomsten av prospektering efter uran innebär en risk för att uranbrytning faktiskt kan komma till stånd. Det lägger i sin tur en död hand över utveckling av annat slag på de områden eller orter där prospektering tillåts, säger Thomas Nihlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".