Västerbottniska män lever hälsosamt

Män som bor i Västerbotten och Norrbotten lever hälsopolitiskt säkrast, och kvinnor i Kronoberg och Jönköping, det visar en ny rapport som Socialstyrelsen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting gjort.

Rapporten visar att det finns stora skillnader i sjukvård mellan olika landsting i Sverige.

Störst hälsopolitiskt påverkbar dödlighet finns i Skåne och Stockholm för männens del. Bägge länen har en hög dödlighet i lungcancer beroende på en hög andel rökare i befolkningen.

För kvinnornas del har Örebro och Stockholm högst överdödlighet, till största delen beroende på lungcancer och skrumplever.

När det gäller sammanställningen över de dödsfall som sjukvården kan påverka visar Gotland, Värmland, Norrbotten, Sörmland och Jämtland störst utrymme för förbättringar för männens del.

För kvinnorna är läget sämst i detta avseende i Gävleborg, Gotland, Norrbotten, Västmanland och Sörmland och bäst i Halland, Blekinge, Jönköping, Uppsala och Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".