Fler dementa vårdas i hemmet

I Västerbotten ökar andelen dementa och allt fler demenssjuka vårdas i hemmet. Det visar en studie från Umeå Universitet.

Ansvarig för undersökningen är Per- Olov Sandman, professor vid institutionen för omvårdnad. Han säger att utvecklingen av demensvården i hemmet har gjort att det är lättare än tidigare att vårdas hemma, men att de anhöriga får en stor arbetsbörda.

På Astridgården i Hörnefors märker man att allt fler vårdas hemma innan de flyttar till demensboendet.

- De boende som flyttar in är svårare dementa än tidigare och jag tror att det beror på att de har bott hemma för länge, säger Ingrid Elmnert är arbetschef på Astridgården.

Undersökningen visar också att vi blir allt äldre och att personalen som arbetar på särskilda boenden, upplever att vårdtyngden har ökat.

Undersökningen är gjord på alla äldre som bor i särskilda boenden i länet och är den sjätte i ordningen. Första gången studien genomfördes var 1975.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".