Gamla i Lycksele fick fel medicin

Under ett halvår har fem läkemedelsförväxlingar skett på fyra äldreboenden inom Lycksele kommun.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska har anmält detta till socialstyrelsen som i sitt utlåtande tycker att det är anmärkningsvärt att vårdpersonalen inte har mer noggrant kontrollerat att de gett rätt medicin till rätt person.

Kjell Olsson är socialchef i Lycksele och han beklagar det som har hänt och säger att det ska finnas tydliga rutiner kring läkemedelshantering och att de nu ska arbeta effektivt för att det inte ska hända igen. 

Det rör sig totalt om fem händelser där läkmedelshanteringen blivit fel.

I det första fallet har vårdpersonal tagit fel på ögondroppar och örondropper vilket medförde att vårdtagaren fick örondroppar i ögonen. 

Vid ett annat tillfälle har vårdpersonalen förvarat två personers mediciner i sin fika och på så sätt förväxlat medicinen så att att två vårdtagare fick fel medicin.

I två andra fall har vårdpersonal har placerat ut två vårdtagares medciner i fel medcinskåp. vilket har lett till att två personer har fått i sig fel medicin.

Det är sjuksöterskan uppgift att placera ut medicinen men sjuksköterska kan lämna över ansvaret till vårdpersonel men i detta fall har inte rutinera varit nog tydliga.  

Det sista felet begicks på midsommarafton av en sommarvikarie som endast haft ansvar att ge medicin en dag. Vikarien gav en vårdtagare 60 droppar laxeringsmedel i stället för 6 droppar som var ordinerat, på fel dag dessutom.

Här är det oklart varför vikarien som varit osäker på doseringen inte ringt till sjuksköterskan som har jour under nätter och helger.

Alla vårdtagare har utsatts för stor risk och obehag men ingen har fått bestående men. En vvårdtagare fick åka till akutmottagningen för obsevation.

Händelserna har lett till att två personer inte får ge läkemedel längre och att man ändrat rutinerna kring hur man delar ut medicinen i medsinskåpen.

Men detta räcker inte tycker socialstyrelsen som menar att det finns flera svaga länkar i hur man hanterar medicinen. Socialstyrelsen skriver att personalen varit nochanalnt och att det är märkligt att inte sjuksköterskor kontrollerat att medicinhanteringen sköts på ett riktigt sätt.  

Socialstyrelsen skriver att vårdpersonalen behöver infomation och fortbildning. och att man under våren 2008 kommer att kontrollera att rutinerna och kunskpaerna bland vårdpersonalen har blivit bättre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".