Klart med att SJ tar över nattågstrafiken

Trots pågående tvist mellan Veolia Transport och myndigheten Rikstrafiken är det nu klart att SJ kommer att sköta nattågstrafiken till Norrland från nästa sommar.

Ett femårigt avtal mellan SJ och Rikstrafiken om nattågen har undertecknats den här veckan. Det skedde efter att länsrätten dragit tillbaka ett tidigare interimistiskt förbud mot undertecknande.

Förbudet infördes sedan Veolia överklagat Rikstrafikens beslut i september att ge SJ uppdraget att sköta nattågstrafiken. Länsrätten avvisade förra veckan Veolias överklagan, med hänvisning till att det inte finns någon lagstiftning som gör det möjligt att riva upp Rikstrafikens upphandlingsbeslut.

Enligt rätten kan det däremot finnas möjlighet för Veolia att stämma Rikstrafiken inför domstol, med krav på skadestånd. Veolia har ännu inte beslutat om bolaget ska göra det eller på annat sätt agera mot Rikstrafiken.

Veolia Transport hävdar att SJ inte uppfyller de krav som Rikstrafiken ställt och därför inte borde ha fått överta Norrlandstrafiken. Invändningarna rör att SJ ska ge Göteborgståget en ny väg - i stället för via Stockholm ska det delas i Bollnäs och gå via Örebro och Hallsberg.

Veolia Transport sköter trafiken under innevarande avtalsperiod. Nästa avtalsperiod löper från sommaren 2008 och fem år framåt. Avtalet är värt omkring två miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista