Avstängd telefon för onödiga larmsamtal

Mobiltelefonabonemang kan komma att stängas om mobilen används för att missbruka larmnummret 112. Redan i dag kan Telia stänga fasta abonnemang om samma person ringer upprepade gånger till SOS-alarm i onödan.
I takt med att mobiltelefonerna har blivit vanligare så har det blivit svårare att ingripa mot larmnummermissbrukarna. - Det är tröstlöst med en oändlig ström av folk som missbrukar 112, säger Ann-Chatrine Lööf som arbetar på SOS Alarm i Skellefteå. SOS Alarm har tillsammans med Post- och telestyrelsen utrett möjligheten att stoppa även mobilabonnemang. För det finns både tekniska och juridiska problem som måste lösas. Ann-Chatrine Lööf säger att det är bra om det händer något som kan minska larmnummermissbruk. - Då blir vi av med jobbiga samtal som tar både tid och kraft från arbetet med att hjälpa människor i nöd, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista