Alliansen i Skellefteå vill förändra i äldreomsorgen

Allianspartierna i Skellefteå kräver nu en nystartskommission för att komma tillrätta med problemen inom äldre- och handikappomsorgen.

Socialnämnden i Skellefteå dras i år med ett underskott på drygt 30 miljoner kronor på grund av ökade kostnader för äldre- och handikappomsorg. -Vi måste hitta nya lösningar och ta tillvara alla goda idéer oavsett politisk ståndpunkt, säger Maria Wikstèn gruppordförande för kristdemokraterna i Skellefteå Tannken från alliansen är att alla partier ska finnas representerade i nystartskommissionen. I Skellefteå har antalet enskilda äldreboenden i kommunen minskat samtidigt som hemtjänsten inte byggt ut i motsvarande takt. Idag finns ett stort antal utskrivningsklara patienter vid Skellefteå lassarett som inte har ett boende när de skrivs ut. För att lösa problemen föreslår alliansen nu att en värdighetsgaranti införs. Alliansen vill att äldreomsorgen ska fungera på samma sätt som med friskolor. Begreppet sälja ut och privatisera skrotas istället vill alliansen att fler ska ha möjlighet att driva äldreboenden och att dessa ska kunna garantera kvalitet. De äldre och handikappade ska själva välja sin vård och omsorg med bland annat profilerade boenden. -Det viktigaste nu är att anpassa äldreomsorgen på bästa sätt för Skellefteå kommuns medborgare, och inte fastna i gamla cementerade politiska ståndpunkter, säger Maria Wikstèn gruppordförande för kristdemokraterna i Skellefteå Alliansen vill även införa en äldreombudsman för att säkerställa den vård och omsorg som utlovas. Under hösten 2008 hoppas allianspartierna att nystartkommissionens förslag kan vara klara. 20071015 16:08:29 Magnus NIlsson)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".