Vasa fortsätter stödja trafiken över Kvarken

Vasa Stad fortsätter att stödja RG-Line ekonomiskt. Men det var först efter nästan fem timmars debatt och fyra omröstningar i fullmäktige som det beslutades att staden går i borgen för 3,3 miljoner med intäkter i färjan RG1 som säkerhet.

Det föreslagna kapitallånet om 1,4 miljoner euro till rederiet godkändes också. Men för detta tar staden en ränta på sex procent från och med 1 december 2009. Detta tillkom som förslag av stadsstyrelsebasen Heikki Kouhi (samlingspartiet). Det betyder också att den andel av åtagandena som räknas som samhällsstöd av EU minskar.

Den avgörande omröstningen blev jämn. Heikki Lamminmäki (pro-Vasa) hade föreslagit att hela ärendet förkastas. Omröstningen slutade 27-24 för stadsstyrelsen/Kouhis förslag. Med Lamminmäki röstade främst hans egen grupp, vänsterförbundet och de gröna. I sfp hade han stöd av Anna-Lena Ahlnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista