Statsministern turnérar på arbetsförmedlingar

Det var såväl hopp som oro som statsministern mötte när han på måndag förmiddag besökte arbetsförmedlingen i Umeå. Arbetssökande, nystartsjobbare, arbetsförmedlare, socialkonsulenter, arbetsgivare och journalister samlades runt konferensbordet.

Runt konferensbordet trängs handläggare och socialkonsulenter från arbetsförmedling och försäkringskassa, här finns arbetssökande och arbetsgivare, och journalister. Det är första gången någonsin som en statsminister besöker arbetsförmedlingen i Umeå, och det är den åttonde som statsministern besöker denna turné. Ett samtalsämne är rehabilitering, och arbetsförmedlingens roll där.

Kristoffer Olofsson, trafiklärare, kom för att berätta sin historia. Efter en olycka för sju år sedan sitter han i rullstol, och jobbar i en specialbyggd bil. För att komma dit har både arbetsgivare och samhälle varit viktiga.

Andra har inte känt samma stöd, och en av socialkonsulenterna berättade om den ekonomiska oron som kan bli ett hinder för rehabiliteringen, ska sjukpenningen betalas ut eller inte? Statsministern fick också med sig en lunta fallbeskrivningar, exempel på personer som riskerar att hamna mellan stolarna.