Viktig hjälp försvinner för handikappade

Vägverkets plusjobbare som fungerar som resevärdar på tre busstationer i länet, och hjälper funktionshindrade och äldre försvinner efter årsskiftet.

De hjälper funktionshindrade och äldre att hitta rätt på bussstationerna men efter årsskiftet kommer resevärdarna att försvinna. Det upprör Karin Sundbaum regional ombudsman på Synskadades riksförbundbund (SRF) i Norrbotten och Västerbotten och Dan Jonsson kassör i SRF. Under våren 2006 startade Vägverket upp ett projekt där de anställde plusjobbare som resevärdar. Projektet skulle ha pågått i två år men med en ny regering med ny politik har Vägverket nu beslutet att lägga ner projektet vid årsskiftet.

- Då är det viktigt att landstinget, som är huvudman för länstrafiken, i sin upphandling tänker på att personlig service, ledsagare ska finnas, det säger Karin Sundbaum, regional ombudsman på SRF i Norrbotten och Västerbotten.

Edwrad Riedl som är moderat landstingspolitiker menar att det är svårt att lova att ny personal kommer att anställas efter årsskiftet. Han vill först att det nuvarande projektet utvärderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista