Förhandlingar om ny guldgruva i Fäbodliden

Idag  börjar Miljödomstolens förhandlingar om Fäbolidengruvan. Företaget Lappland Goldminers i Lycksele vill starta en av Europas största guldgruvor i Fäboliden 4 mil väster om Lycksele. Det här är den penningsmässigt största investeringen i inlandet sedan vattenkraften byggdes. Nu ska Miljödomstolen avgöra om skadorna på miljön kan tolereras från samhällets sida.

Den som har varit till Svartlidengruvan utanför Pauträsk brukar överraskas över hur stor den är. Men en gruva i Fäboliden skulle bli något helt annat. Fem, sex gånger så stor kanske. Ett jätte hål i marken, där enorma maskiner, som är bredare än Vilhelmina vägen, ska jobba. Dessutom en industrianläggning, den största i inlandet, för att utvinna guldet ur malmen där miljoner och åter miljoner ton malm ska malas ner till sand.

Eftersom guldet bara utgör något eller några gram per tusen kilo malm blir det enorma mängder sand med tiden. Det går inte att driva en sån anläggning utan att miljön på plats i Fäboliden förändras fullständigt.

Lappland Goldminers har redan satsat mångmiljonbelopp på att undersöka och planera för gruvan och bolaget tänker inte få ett nej från Miljödomstolen. Allt talar också för det slutar med ett ja för Fäbolidengruvan men det är inte säkert att det blir ett klockrent ja direkt. Miljödomstolen kan ställa hårdare krav på olika detaljer i miljöprövningen och domen kan överklagas. Men alla förseningar kostar pengar och Lappland Goldminers kommer säkert att vara väl förberedda för att övertyga juristerna och experterna i Miljödomstolen om att bolaget kommer att klara miljökraven.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista